Açık ve uzaktan öğretimde yarım asırlık tecrübesiyle dünyanın ilk sıralarında yer alan Anadolu Üniversitesi, küresel pandemi tedbirleri nedeniyle ülke genelinde uzaktan eğitime geçilmesinin ardından, 17 üniversiteye uzaktan eğitim desteği sağladı. Extra details are actually on offer at fruit slots casino. Uzman kadrosu ve güçlü alt yapısıyla ürettiği zengin eğitsel içerikleri dijital ortamlar üzerinden öğrencileriyle paylaşan Anadolu Üniversitesi, oluşan salgın döneminde birikimini bu kez başka üniversitelerle paylaştı.
Öğrenme Yönetimi Sistemi’nin, Türkiye’de merkezi bir sistem olabilmesi için sürekli olarak geliştirmeler yapılıyor
Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı’nın göreve gelmesiyle hız verdiği dijitalleşme alanındaki çalışmalardan en önemlisi olma niteliğini taşıyan ve Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından yaklaşık iki yıldır üzerinde çalışılan yerli ve milli yazılım, Türkiye’de merkezi bir Öğrenme Yönetimi Sistemi oluşturulması amacını taşıyor. BAUM tarafından geliştirilen Öğrenme Yönetimi Sistemi üzerinden üniversitelere sağlanan destek, güvenli ve kesintisiz yüksek internet trafiği sunabiliyor. Üniversiteleri böyle bir sistemin satın alınması durumunda oluşacak maddi yükten kurtaran Anadolu Üniversitesi, aynı zamanda yüksek kalite standardında, güncel eğitsel içeriklere ulaşılması yönünde başka kurumlara sağladığı imkânlarla ön plana çıkıyor. “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalacak!” ilkesi ile kendi sunucuları üzerinden geliştirdiği yerli ve milli yazılım hizmeti ile üniversite, öğrencilere ilişkin verilerin yurt dışına çıkışının da önüne geçiyor.
Konu hakkında görüş bildiren Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, “Ülke kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılarak, sadece tek bir kurum adına değil birçok kuruma fayda sağlaması hedeflenen Öğrenme Yönetimi Sistemi’nin, Türkiye’de merkezi bir sistem olabilmesi için sürekli olarak geliştirmeler yapılıyor.” dedi.
Toplam 24 bin 499 ders Öğrenme Yönetimi Sistemi üzerinden yürütülüyor
Mevcut durumda Adıyaman Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Alanya Alâeddin Keykubat Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’ne ait toplam 24 bin 499 ders senkron ve asenkron olarak Öğrenme Yönetimi Sistemi üzerinden yürütülüyor. Bu üniversiteler dışında 10 üniversite ile de ders tanımlamaları yapılarak sisteme katılım sürecine başlanması yönündeki çalışmalar hızla ilerliyor.

YÖK ve CISCO arasında dijital eğitim alanında geçtiğimiz Mart ayında başlatılan iş birliği kapsamında özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde bulunan ve “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi” kapsamında yer alan 16 üniversitedeki akademisyenlere “siber güvenlik” ve “ağ yönetimi” konularında eğitimler verilmeye başlandı.
16 Mart tarihinde başlatılan ve herhangi bir ücret ödenmeden gerçekleştirilen “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi”nin ilk aşamasında 5’i yeni kurulan teknik üniversite olmak üzere toplam 8 pilot üniversitede akademisyenlere yönelik eğitimler devam ediyor. Bu kapsamda Bursa Teknik, Erzurum Teknik, Eskişehir Teknik, İskenderun Teknik, Konya Teknik, Hitit, Tokat Gaziosmanpaşa ve Yozgat Bozok üniversitelerinden seçilen bir grup akademisyene “siber güvenlik” ve “ağ yönetimi” konularında CISCO Network Akademi tarafından ücretsiz sertifika eğitimi veriliyor.
YÖK ve CISCO’nun dijital eğitim alanındaki iş birliği kapsamında ikinci adım YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıyla atıldı. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya YÖK yetkililerinin yanı sıra, projeye yeni eklenen 16 üniversitenin rektörü ve bu üniversitelerde proje kapsamında eğitici eğitimi alacak 32 akademisyen, CISCO Türkiye Genel Müdürü Didem Duru ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Lideri Habibe Açık katıldı. Proje kapsamında Ağrı İbrahim Çeçen, Bayburt, Bingöl, Iğdır, Munzur, Muş Alparslan, Siirt, Şırnak, Ardahan, Artvin Çoruh, Batman, Bitlis Eren, Gümüşhane, Hakkâri, Kilis Yedi Aralık ve Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinde eğitimler verilecek.
YÖK Başkanı Saraç, toplantıda yaptığı konuşmada yeni YÖK olarak yükseköğretimde dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini belirterek, içinde bulunulan süreçte bunun ne kadar önemli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını altını çizdi. Saraç, küresel salgın sonrasında üniversitelerin bazı altyapı yetersizliklerine rağmen sürece hızla uyum sağladıklarını ifade ederek, “Bu olağanüstü durum karşısında son yıllarda çok hızlı karar alabilme ve çevik yönetim sergileyebilme kapasitesi yüksek bir kurum halini almış olan ‘yeni YÖK’, bu sürecin gerçekleri dikkate alan, sükûneti ve temkini elden bırakmayan, üniversitelerimizin ehliyetlerine karar mekanizmalarında önem veren bir yaklaşım ile yönetilmesini gözetmiştir. Üniversitelerimizden gelen geri bildirimler doğrultusunda altyapı konusunda eksiği olan üniversitelerimizin ihtiyaçları YÖK koordinasyonunda diğer üniversitelerle işbirliği içerisinde giderilmeye çalışılmıştır” dedi.
Bu süreçte özellikle dezavantajlı üniversitelerdeki akademisyen ve öğrencilere teknolojik yetkinlik kazandırılmasına büyük önem verdiklerini söyleyen Saraç, CISCO Network Akademi yetkililerine dijital eğitim alanındaki bu iş birlikleri nedeniyle teşekkür ederek, projenin başarılı bir şekilde yürütülerek Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu dijital alanda nitelikli insan kaynağına katkı sağlamasını diledi.
Proje kapsamında akademisyenlere verilecek eğitimlerin yaz sonunda tamamlanarak sertifika alan akademisyenler tarafından üniversitelerindeki diğer akademisyenlere eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz döneminde proje kapsamındaki üniversitelerde öğrencilere yönelik “Siber Güvenlik” ve “Ağ Yönetimi” derslerinin açılması da hedefleniyor.
Türkiye’deki koronavirüs salgını nedeniyle üniversiteler de uzaktan eğitime geçerken YÖK, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip edebilmeleri için 6 GB ücretsiz internetten yararlanacaklarını duyurdu.
Türkiye‘deki koronavirüs salgını nedeniyle üniversiteler yüz yüze eğitime ara verirken uzaktan eğitim sistemine geçildi. Uzaktan eğitimin devam etmesi için üst üste çeşitli önlemler alınıyor.
6 GB ÜCRETSİZ İNTERNET
Son olarak YÖK, üniversite öğrencilerine 6 GB ücretsiz internet verileceğini açıkladı. YÖK tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Ülkemizdeki bütün mobil operatörle yaptığımız çeşitli temaslar neticesinde platformdan yararlanan öğrencilerimize ‘6 GB’lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası’ adı altında ücretsiz bir internet kullanım hakkı verilmesi kararlaştırılmıştır. Buna göre üniversite öğrencilerimiz, ‘YÖK Dersleri Platformu’ sayfasındaki üniversitelerimize ait çeşitli dijital ders içeriklerine, mobil operatörleri ile yapacakları işlemler neticesinde hatlarına ücretsiz olarak tanımlanacak olan ‘6 GB’lık Uzaktan Eğitime Destek Kotası’ kapsamında ek herhangi bir internet ücreti ödenmeden erişilebilecektir”
EBA İÇİNDE ÜCRETSİZ İNTERNET İMKANI SUNULUYOR
Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı da ilkokul, ortaokul ve lisedeki öğrencilerin EBA sistemi üzerinden daha rahat yararlanmaları sağlamak için 3 GB’lık interneti ücretsiz olarak öğrencilere dağıttığını açıklamıştı. Operatörler ekstra hediyelere vererek GB miktarını artırmıştı. Türkiye’deki koronavirüs salgını nedeniyle üniversiteler de uzaktan eğitime geçerken YÖK, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip edebilmeleri için 6 GB ücretsiz internetten yararlanacaklarını duyurdu.
Üniversite öğrenci adayları her yıl gerçekleştirilen tercih günlerine bu sene koronavirüs sebebiyle online olarak katılacak.
Küresel salgın koronavirüs fuar sektörünü de etkiledi. Üniversite öğrenci adayları her yıl gerçekleştirilen tercih günlerine bu sene online olarak katılacak. Eket Fuarcılık tarafından gerçekleştirilecek Online Üniversite Tercih Günleri’nde; Türkiye, KKTC ve yurtdışındaki önemli devlet ve vakıf üniversiteleri bir araya gelerek üniversitelerle aday öğrencileri dijital ortamda buluşturacaklar.
Türkiye’nin 7 ayrı bölgesinde 81 ili kapsayarak düzenlenecek olan fuarlarda üniversiteye hazırlanan 12’nci sınıf öğrencileri ve mezunlar, online fuar ile üniversitelerle iletişim kurabilecek ve onları daha yakından tanıyabilecekler.
Tüm yaygın tarayıcı ve işletim sistemleri tarafından desteklenecek fuarlara, üniversite öğrenci adayları kalabalık ortamda bulunmadan, evlerinden bilgisayar, tablet veya telefon ile bağlantı kurabilecekler. Adaylar sisteme bağlandığında üniversitelerdeki stant yetkilileri ile hem canlı chat hem de görüntülü görüşme yapabilecek; üniversite bölümleri, taban puanları, burs imkanları, kampüs ve yurtlar hakkında bilgi alabilecekler.
Yapılan bilgilendirmede, ünlü akademisyen ve eğitim uzmanları tarafından öğrencilere canlı seminerler verileceği kaydedilirken, Tüm Türkiye’de sınava girecek üniversite öğrenci adayları, 2’şer gün sürecek Online Üniversite Tercih Günleri’ne unitercih.com web sitesinden ücretsiz kayıt formunu doldurarak, 11.00-18.00 saatleri arasında fuarı interaktif olarak ziyaret edebileceklerdir.
2020 Online Üniversite Tercih Günleri fuarları ve tarihleri şöyle sıralandı;
Marmara Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 02-03 Mayıs 2020
Ege Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 09-10 Mayıs 2020
Akdeniz Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 16-17 Mayıs 2020
İç Anadolu Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 30-31 Mayıs 2020
Doğu ve G. Doğu Anadolu Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 06-07 Haziran 2020
Karadeniz Bölgesi 2020 Online Üniversite Tercih Günleri 13-14 Haziran 2020
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) liderliğinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle Bursa’ya kazandırılan; Koronavirüs salgını sebebiyle de açılışı ileri bir tarihe ertelenen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), yeni neslin uzay ve havacılık alanındaki merakını artırmasına büyük katkı sağlayacak.
BTSO öncülüğünde 23 Nisan’da hizmete açılması planlanan GUHEM’de çalışmalar tamamlanırken, merkezin açılışı virüs salgını sebebiyle ileri bir zamana ertelendi. GUHEM’in açılışının virüs salgınının sona ermesiyle birlikte yapılacağını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, uzay ve havacılık sektörlerinin sanayinin yüksek teknolojili üretime dönüşümünde stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin ana hedefinin çocuklara uzay ve havacılık alanında yeni bir vizyon kazandırmak olduğunu vurgulayan Başkan Burkay, Bursa’nın marka değerine katkı sağlayacak mimarisi ile GUHEM’in, bugünün ve geleceğin en iyi yapılarının seçildiği 2019 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde (European Property Awards 2019) ‘Kamusal Yapılar’ kategorisinde ödül aldığını hatırlattı.
“VİZYON PROJE YENİ NESLİN FARKINDALIĞINI ARTIRACAK”
Başkan Burkay, GUHEM’in BTSO olarak göreve geldikleri 2013 yılında ortaya konan vizyon projelerden birisi olduğunu vurguladı. Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ile çocuklara ve gençlere bu bakış açısını kazandırmayı hedeflediklerini ifade eden İbrahim Burkay, “Projemize büyük destekler veren Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK ile birlikte Bursa’ya sembol bir eser kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu merkezin hem Türkiye hem Bursa için ayrı bir önemi var. ‘Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi’ niteliğiyle Bursa’da inşa edilen GUHEM’deki uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı 154 interaktif düzeneğin tamamı yerli üretimdir. GUHEM aracılığıyla hem üretimde hem de ihracatta yeni nesil teknolojilerin devreye alındığı bir yapıyı oluşturarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.
“AVRUPA’NIN EN İYİSİ”
Normal şartlar altında GUHEM’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda açılmasının hedeflendiğini kaydeden Başkan Burkay, tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle açılışı ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldıklarını vurguladı. GUHEM’in Avrupa’nın en iyisi, dünyada da ilk 5 arasında olacağını kaydeden Başkan Burkay, “GUHEM, içerik zenginliğinin yanı sıra Bursa’nın kent kimliğine katkı koyacak bir mimariye sahip. Türkiye’nin geleceğini şekillendiren en önemli yer GUHEM olacak.” diye konuştu.
“TÜM ÇOCUKLARIMIZA ARMAĞAN OLSUN”
Projenin hayata geçmesinde destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a ve TÜBİTAK başta olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür eden Başkan Burkay, “Gelecek yüzyılın vizyon projesi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi tüm çocuklarımıza armağan olsun.” ifadelerini kullandı.
Bu yıl altıncı kez gerçekleştirilmesi planlanan Hisar Coding Summit (Hisar Kodlama Zirvesi), salgın önlemleri nedeniyle 25 ve 26 Nisan tarihlerinde internet üzerinden yapılacak.
Online ortamda düzenlenecek olan etkinlik yurtiçi ve yurtdışından tüm öğrencilerin katılımına açık olacak. Bilgisayar Eğitimi Bölümü mentorluğunda lise öğrencileri tarafından verilecek eğitim kapsamında 25 Nisan 2020 Cumartesi günü yurtdışından katılımcılara İngilizce ders verilirken, 26 Nisan 2020 Pazar günü yurtiçindeki katılımcılara Türkçe ders verilecek.
2015 yılından bu yana Hisar Okullarında düzenlenen etkinlik aynı zamanda Atina ve Selanik’te de düzenleniyor. Başladığı günden bu yana 1000’den fazla katılımcıyaulaşan etkinlik bu yıl da internet üzerinden teknoloji meraklısı gençlere ilham vermeye devam edecek. Gençler, drone prototipinin temellerinden cep telefonu için uygulama geliştirmeye, 3 boyutlu baskıdan müzik ve kodlamayı birleştiren müzik programlama uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede eğitim alabilecek.
Etkinlik detaylarına event.hisarcs.com<https://event.hisarcs.com/> sitesinden ulaşılabilir ve etkinlikle ilgili gelişmeler @hisarCS Twitter ve Instagram hesabından takip edilebilir.
#HisarCodingSummit #IStayHomeForCoding #StayHomeStayVirtual
#EvdeKalKodaKatil#HerkesEvindeEgitimSumitte
KATILIMCILARA VERİLECEK EĞİTİMLER
SCRATCH İLE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
MIT tarafından geliştirilen Scratch, blok kodlama arayüzüyle programlamayı öğrenmek isteyenler için kolay ve eğlenceli bir platformdur. Scratch çocuklara programlamanın mantığı uygulamalı bir şekilde anlatır. Bu sayede, ileride yapacakları kodlama çalışmaları için sağlam bir temel oluşturulur. Scratch atölyesinde, kolayca programlanabilecek oyunlar ve animasyonlar gibi eğlenceli projeler yapılacak.
ARDUINO İLE PROGRAMLAMA
Arabalar, dronlar ve neredeyse her proje bir prototip ile başlar. Bu prototipleme platformlarının en basitlerinden biri olan Arduino, elektronik devreler kurmak bu devreleri programlayarak hayata geçirmek için tasarlanmıştır. Bu eğitimde katılımcılar temel elektronik komponentleri tanıyıp kullanacak ve kendi yaptıkları devreleri programlayarak çalıştırmayı öğrenecek. Eğitimin sonunda katılımcılar hem elektronik devre kurmanın hem de programlamanın temellerini öğrenecek ve istediği robotik projesini hayata geçirme fırsatı bulacak.
SWIFT İLE iOS UYGULAMA GELİŞTİRME
Telefonunuzdaki uygulamaların nasıl yapıldığını merak edenler Swiftile iOS Uygulama Geliştirme atölyesine katılacak. Tasarım ve kodlamanın birlikte olduğu bu atölyede, Swift ile kodlamanın temelleri öğretilecek ve uygulama tasarımı hakkında bilgi verilecek. Katılımcılar Apple’ın kullandığı ve geliştirdiği kodlama dilini daha yakından tanıyacak; atölyenin sonunda Swift üzerinden bir uygulama yaratıp bu uygulamayı kullanabilecek.
AUTODESK FUSION360 İLE HIZLI PROTOTİPLEME
Autodesk Fusion360 günümüzde birçok şirketin ürünlerini yaratırken kullandığı bilgisayar destekli tasarım programlarından biridir. Bu eğitimde programın 2 ve 3 boyutlu tasarım özelliklerini kullanılarak bir ürünün nasıl tasarlandığı öğretilecek. Ayrıca, tasarlanan bu ürünlerin 3D baskı ve lazer kesim gibi üretim yöntemleri ile nasıl prototiplerinin oluşturulduğu da anlatılacak.
PYTHON İLE PROGRAMLAMA
Python, oyun geliştirmeden yazılım mühendisliğine kadar birçok alanda kullanılan bir programlama dilidir. Her ne kadar yüksek düzeyde bir dil olsa da, basit arayüzü ve profesyonel alanlardaki popülerliği, Python’u günümüzde mutlaka öğrenilmesi gereken bir programlama dili yapar. Günümüzün en önemli şirketlerinin kullandığı bu basit programlama diline başlamak için “Python ile Programlama” atölyesi uygun bir seçim.
YAPAY ZEKA, MAKİNE ÖĞRETİM VE DOĞAL DİL İŞLEME
Her gün ziyaret edilen websitelerinin kullanıcıları nasıl bu kadar iyi tanıdığını veya mobil telefonlardaki akıllı asistanların kullanıcıları nasıl anladığını merak edenler için bu ders uygun bir seçim. Derste son zamanlarda araştırmaların merkezinde bulunan yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarına giriş yapılacak. Çalışma süresince makine öğrenimi konseptlerinin matematiğini öğretilecek, ve kullanıcılar kendi uygulamalarını oluşturabileceks. Bir yandan da insan bilgisayar etkileşiminin kaçınılmaz bir parçası olan ses iletişiminin nasıl çalıştığı konusunele alınacak.
UNITY İLE OYUN TASARIMI VE GELİŞİMİ
Unity, oyun tasarımı ve gelişimi için en çok kullanılan platformlardan biridir. Bilgisayar oyunu oynamak herkesin zevk aldığı bir aktivitedir. Ancak oyun oynamaktan da güzel olan bir şey varsa o da oyununu kendin yaratmaktır. Bu eğitimde hem tasarımın hem de kodlamanın temellerini öğrenen katılımcılar basit bir oyun yapacak.
JAVA İLE PROGRAMLAMA
Java, uzun yıllardan beri en çok kullanılan ve popülerliğini hala koruyan önemli bir programlama dilidir. Bunların yanı sıra basit arayüzü ile programlamaya giriş yapmak isteyenler için ideal bir dildir. Bu eğitimde önce Java’ya basit bir giriş ile her kullanıcının bilmesi gereken özellikler, data tipleri, metodlar ve daha birçok konu ele alınarak,katılımcıların ilk oyununu geliştirmesi sağlanacak.
HTML/CSS İLE WEB SİTESİ TASARIMI
Bu derste HTML ve CSS’e giriş yapılarak web sitesi oluşturmak öğretilecek. Katılımcılar oldukça basit olan bu dilleri öğrenirken keyif alacak ve öğrendiklerinizi ileride kullanabilecek temel bilgileri elde edecek.
SONIC PI İLE MÜZİK PROGRAMLAMA
Sonic Pi, her türlü müziğin en minik detayına kadar kodlamayla yaratılabileceği, hatta canlı konserlerde kullanabilecek bir platform. Müzik ve kodlamayı birleştiren bu eğitimde katılımcılar kendi müziğini üretirken bir yandan da kodlama öğrenebilecek ve eğitim sonunda bilgisayarın kendi kendine bir beste yapmasını sağlayabilecek.
RESTful API
REST (Representational State Transfer), internet ağı bazlı programlama arayüzü yazarken kullanılan bir mimari türüdür. HTTP komutlarını esas alan REST, bu tür arayüzlerde kullanılan en popüler iki mimari türünden biridir ve çok kolay anlaşılan bir mantığıvardır. Bu ders Javascript kullanarak programlama arayüzü yazmak istenler için çok uygun.
Yaşar Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi, uzaktan eğitim sürecine katkı sağlamak amacıyla on binlerce elektronik kitap, binlerce dergi aracılığıyla milyonlarca makale ve diğer yayın türlerini öğrenci ve akademisyenler için uzaktan erişime açtı.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) korona virüsü nedeniyle ‘dijital, uzaktan eğitim’ ile öğretime devam etme kararının ardından, yaklaşık bir aydır derslerin neredeyse tamamını dijital ortama taşıyan Yaşar Üniversitesi, Kütüphane ve Bilgi Merkezi ile bilgi kaynaklarına bir tıkla ulaşılması hizmetini uygulamaya geçirdi.
Binlerce kitap ve milyonlarca makaleye hızlı erişim
Kütüphane ve Bilgi Merkezi Müdürü Gülsevil Ağca, “Öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz kimliklerini doğrulayarak merkezimizde mevcut olan 62 adet veri tabanından gelen 275 bine yakın elektronik kitap, 70 bine yakın elektronik dergi aracılığıyla milyonlarca makale ve diğer yayın türlerine ait elektronik kaynaklardan uzaktan erişim ile yararlanabilmekte. Abone olduğumuz tüm veri tabanlarından yılda yaklaşık 300 bin defa tam metin indirme ve görüntüleme gerçekleştirilen elektronik kaynaklarımıza uzaktan erişim ayarlarını gerçekleştirdikten sonra yayınlara ulaşmak ve tarama yapmak için https://library.yasar.edu.tr/ adresinde bulunan Elektronik Kaynak Tarama alanını kullanabilirler” dedi.
Sanal kütüphane butonu
Tüm bunlara kolay erişim için web sayfasında “Sanal Kütüphane” butonu oluşturulduğunu da belirten Gülsevil Ağca, “Öğrencilerimize ve akademisyenlerimize eğitim için ihtiyaçları olabilecek açık erişim kaynak linkleri, abone veri tabanları, e-kitaplar, online eğitimler, kullanım kılavuzları ve uzaktan erişim bilgileri paylaşılıyor. Eğitim webinarları ve güncellenen kaynaklarla ilgili duyurularımızı Yaşar Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi sosyal medya hesaplarından da takip edebilirler” ifadelerini kullandı.
Ağca ayrıca, Cambridge, EBSCO, JSTOR, ProQuest ve Wiley gibi platformların yanı sıra Springer, Elsevier, McGraw Hill ve Pearson gibi yayıncıların ders kitaplarının da bulunduğu 40’a yakın veri tabanı, e-kitap, dergi, video, gazete platformlarının da okulun web sayfasından kısıtlı bir süreyle ücetsiz erişime açıldığını söyledi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle dijital ortama taşıdığı BTSO Akademi projesi kapsamında “Firmalar İçin Sosyal Güvenlik Kurumu Destekleri” konulu eğitim düzenledi. Eğitimde SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca ve İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen istihdamın korunması amacıyla devreye alınan Kısa Çalışma Ödeneği ve diğer uygulamalara ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.
BTSO, koronavirüs krizinde firmaların hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak adına çalışmalarını sürdürüyor. BTSO Akademi kapsamında düzenlediği online eğitimlerle kamu yetkilileri ve alanında uzman isimleri üyeleriyle buluşturan BTSO, koronavirüse karşı açıklanan destekler ve yürürlükteki uygulamalara ilişkin iş dünyasına rehberlik ediyor. Arabulucu Avukat Volkan Aksu’nun moderatörlüğünde, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen “Firmalar İçin Sosyal Güvenlik Kurumu Destekleri” eğitimine Bursa iş dünyası büyük ilgi gösterdi. BTSO’nun Youtube kanalından da canlı olarak yayınlanan eğitimde Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi tedbirleri kapsamında istihdamın korunması ve üretimin devamı adına hayata geçirilen uygulamaların detayları ele alındı.
MART, NİSAN VE MAYIS SGK PRİMLERİNE ERTELEME
SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, BTSO Akademi tarafından düzenlenen eğitimin son derece önemli olduğunu söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 30 Haziran 2020 tarihine kadar mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen sektörlerde işverenlerin ödeyeceği Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin sigorta primlerinin ertelendiğini ifade eden Erhan Karaca, yapılan düzenleme ile Mart ayına ait ödenmesi gereken sigorta priminin 2 Kasım’a, Nisan ayına ait sigorta priminin 30 Kasım’a ve Mayıs ayına ait sigorta primlerinin ise ödeme süresinin 31 Aralık’a ertelendiğini kaydetti. Karaca, erteleme nedeniyle hiçbir işverene gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacağını vurguladı. Erhan Karaca, işverenlerin prim ertelemelerinden yararlanıp yararlanamayacaklarını SGK İşveren Sistemi üzerinden kontrol edebileceğini belirterek, “Mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen sektörlerde NACE kodlarını dikkate alıyoruz. Faaliyet kodu uymasına rağmen listede yer almayan işletmeler dilekçe ile başvurarak listede güncelleme yapılmasını sağlayabilir. Ancak erteleme kapsamında olan sektörlerde faaliyet göstermesine rağmen NACE kodunun yanlış olduğunu iddia eden firmaların öncelikle Vergi Dairesi’ne başvurarak bunu düzeltmeleri gerekiyor.” dedi.
İLK 1 HAFTANIN SGK BİLDİRİMLERİ NASIL YAPILACAK ?
SGK Bursa İl Müdürü Erhan Karaca, kısa çalışma ödeneğinde ilk 1 haftanın SGK bildirimleri nasıl yapılacak sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Son dönemde en fazla karşılaştığımız soruların başında bu geliyor. Örneğin, 25 Mart itibariyle kısa çalışma başvurunda bulunan iş yerinde, 24’üne kadar çalışılan 24 günlük ücreti işveren tarafından ödenecektir. 25 Mart-31 Mart tarihleri arasındaki 7 günlük ücretin yarısını yine işveren ödeyecektir. 8’inci gün olan 1 Nisan itibariyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanma başlayacaktır. Kısa çalışma ödeneğine başvuran işverenler 4857 sayılı İş Kanunu’nun 40. maddesine göre çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret öder. İşveren tarafından yarım olarak ödenen 7 günlük ücret, 7 gün karşılığı ve SPEK alt sınırından az olmamak şartıyla prime tabidir ve SGK’ya bu şekilde bildirilecektir. İşverenler dilediği takdirde belirtilen 7 gün için tam ücret ödeyebilir.”
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NE YOĞUN TALEP
İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, Kısa Çalışma Ödeneği’ne tüm sektörlerden yoğun bir müracaat olduğunu söyledi. Elektronik ortamda gerçekleşen başvuruların sürekli olarak kontrol edildiğini kaydeden Türkmen, “Başvuru evraklarını inceleyip Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına iletiyoruz. İş müfettişleri tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra nihai rapor tarafımıza gönderiliyor. Rapor geldiğinde işverenleri bilgilendiriyoruz. Ayrıca işverenler iskurisbasi.org.tr adresi üzerinden de başvuru sorgulama yapabiliyor.” dedi. Türkmen, kısa çalışma ödeneğine ilişkin haftalık bir takvim oluşturacaklarını ve her hafta bir ödeme yapılacağını söyledi.
“PLANLAMAYI DOĞRU YAPIN”
Kısa çalışma ödeneğine başvuracak işverenlere geniş çerçevede plan oluşturmaları yönünde tavsiyede bulunan Türkmen, “Şirketler faaliyetleri tamamen durdurma şeklinde başvuru yapabilir. Eğer bu şekilde başvuru yapılır ve ilerleyen süreçte işlerin durumuna bağlı olarak uygulamaya devam edilebiliyor. Ancak haftalık çalışma saati öngören firmalar bunu durdurma olarak değiştiremiyor. Firmalar planlamalarını daha esnek yaparsa, hareket kabiliyetleri de daha fazla olur.” dedi. Türkmen ayrıca kısa çalışma ödeneği uygulanırken insan kaynakları profesyonelleri ile muhasebecilerin İŞKUR çalışma sistemiyle alakalı kendilerinden bilgi almalarını istedi.
Florya Uğur Koleji Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü, uzaktan eğitim döneminde sürecin daha sağlıklı ve verimli geçmesi için “kaygıyı azaltan, olumlu iletişim dili”nin seçilmesinin ve velilerin sürece”planı ortaya koyan ve yöneten mekanizma” olarak maksimum düzeyde aktiflikle dahil olmalarının gerekliliğine dikkat çekti.
Florya Uğur Koleji olarak uzaktan eğitimin hemen ilk haftasında canlı derslere başladıklarını belirten Florya Uğur Koleji Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü,“Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz uzaktan eğitime kısa sürede adapte oldular. Canlı derslerde deneyler yapılıyor, yarışmalar düzenleniyor, egzersiz gerçekleştiriliyor, resim çiziliyor, okunan kitapların kahramanları öğrencilerimiz tarafından canlandırılıyor. Ders içi etkinliklerden bazıları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşılıyor. Velilerimiz, çocuklarının çalışmalarını internet üzerinden takip edebiliyor ve sürece etkin biçimde dahil oluyorlar” dedi.
“KAYGIYI YARATAN İNSANLARIN YORUMLARIDIR”
Uzaktan eğitim sürecindeki öğrencilere yaşadığımız pandemi krizini ve neden uzaktan eğitim almak durumunda olduklarını anlatırken seçtiğimiz kelimelerin çok önemli olduğuna dikkat çeken Florya Uğur Koleji Rehberlik Koordinatörü Ferhan Uz Güçlü,“Olaylar insanlarda kaygı yaratmaz, kaygıyı yaratan insanların yorumlarıdır. Konuşmamızda“virüs”, “korona”, “hastalık”, “ölüm”, “salgın” gibi sözleri pek kullanmamamız gerektiğine dikkat çeken Ferhan Uz Güçlü, “Çocuğunuz çok soru sormuyorsa sürekli “Corona”dan bahsederek kaygısını artırmayın. Korku ve kaygı yaymadan, soru sorduğunda durumu en olumlu şekilde açıklamalıyız. Çocuğunuza “Bu dönemde sağlığımızı daha iyi koruyabilmemiz için evde kalmamız, daha çok temizliğimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bu yüzden okul bu şekilde devam edecek.” diye anlatabiliriz. Neden derlerse, “Uzmanlar, doktorlar böyle öneriyor, biz de uyguluyoruz” diyebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“ZAMAN ÇİZELGESİ BELİRLEYİN”
Uzaktan eğitimde veli ile öğrenilen konuların pekiştirilmesinin gerekliliğine de dikkat çeken Ferhan Uz Güçlü sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğitim videosunda önemli olan kısımları not edebilmesi ve takip edebilmesi için kalem, defter ve kitaplarını yanında bulundurmasını, sonrasında da öğrendikleriyle ilgili test çözmesini sağlayarak veli çocuğun öğrendiklerini pekiştirmesine destek olabilir. Çocuklarınız için öncelikle zaman çizelgesi belirleyin. Öğrencilerin ev ortamında erteleme davranışları ve dikkat dağınıklığı olabileceği için, bu durumun oluşmaması adına ev üyelerinin bu planlamaya destek olması çocuk ders dinlerken sessiz olunması, ders dinlemeye ve çalışmaya uygun bir ortam hazırlanması gereklidir.
Okul ortamından ve akranlarından da uzak kalan her yaştan çocuğun kaygısını yönetmek önemlidir. Kaygıyı iyi yönetmek için çocuğunuzun olumsuz durumlarla baş edebilme kapasitesini yükseltmelisiniz. Bunun için onunla “kendimi koruyabilirim” düşüncesini daha çok benimsemesini sağlayacak bir konuşma yapabilirsiniz. Olayları somutlaştırarak, deneyler ve oyunlar yoluyla doğadaki durumlara karşı bilimin çareler bulduğunu çocuğunuza öğretebilirsiniz. Bu çocuğun “yetkinlik duygusunu artırır ve yetkinlik duygusu, kaygının azalmasında önemli rol oynar”
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı INTEGRA’nın desteğiyle 9, 10 ve 11. sınıf öğrencileri için hazırlanan ilk bilgisayar destekli tasarım sertifika programı BK Autodesk başladı. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Autodesk tarafından verilen sertifikayı almaya hak kazanacak ve Boston Dynamics için yarışma hakkı elde edecek.
Autodesk Türkiye ve INTEGRA iş birliğinde hazırlanan “Online Fusion360 Dersi”, Bahçeşehir Koleji’nin uzaktan eğitim platformu Metodbox üzerinden yayınlandı. Dersleri tamamladıktan sonra Metodbox üzerinden yapılacak sınavda başarılı olan öğrenciler, Autodesk Türkiye tarafından verilecek sertifikayı almaya hak kazanacak. Dersleri tamamlayan öğrenciler, Metodbox üzerinden 19 Nisan Pazar günü yapılacak sınava katılacak. 100 üzerinden 85 puan ve üzeri not alan öğrenciler sertifika almaya hak kazanacak.
Online eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler Boston Dynamics’in “Spot” isimli robot köpeğini kendi yaratıcılıklarıyla tekrar tasarlayarak yarışmaya katılabilecekler.
123...95İleri
95 sayfanın 1. sayfası