Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Hocalara Geldik Bursa Başarı Merkeziyle birlikte hazırladığı “Büyükşehir’le Üniversiteye” programı, yaklaşık 2 bin öğrencinin katılımıyla başladı. Programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kent yöneticileri olarak tek gayelerinin gençleri geleceğe en iyi şekilde hazırlamak olduğunu söyledi.
BUSMEK bünyesinde düzenlediği üniversite hazırlık kursları, sınav sonrası oluşturulan tercih danışma merkezleriyle üniversiteye hazırlanan gençlere her türlü imkanı sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, farklı bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. Hocalara Geldik Bursa Başarı Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “Büyükşehirle Üniversiteye” adlı program, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Osman Gazi Salonu’nda düzenlenen seminerlerle start aldı. Programa gençler yoğun ilgi gösterirken, 2 bine yakın katılımın olduğu programı bazı öğrenciler ayakta takip etmek zorunda kaldı. Sunuculuğunu Nagehan Kayahan’ın yaptığı programın açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da katıldı.
Dünyanın sonu değil
Program öncesinde salonu dolduran üniversite adaylarına seslenen Başkan Aktaş, YKS yolunda bütün öğrencilere başarılar diledi. Kendisinin de aynı sıralardan geçtiğini ve üniversite adalarının neler hissettiğini çok iyi bildiğini ifade eden Başkan Aktaş, bu hisleri bildiği için de ekip arkadaşlarıyla birlikte sürekli gençlere yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi. Üniversite sınavının dünyanın sonu olmadığının altını çizen Başkan Aktaş, “İstediği bölümü kazanamadığı için veya yanlış tercih yaptığı için üniversite okuyup çok mutsuz olanlar da var. Bunun yanında üniversite okumasa da çok başarılı, kendini geliştirmiş insanlar da var. Şu bir gerçek hepimiz kesinlikle üniversite okumalıyız. Sizler de bunun için buradasınız. İlkokul, ortaokul ve lise ile 12 yıllık bir emek ve gayret takdir ederseniz ki birkaç saatlik sınavlarda ortaya çıkıyor. İşte bu sürece giden yolun önemli tüyoları var. Bu etkinlikte hocalarımız bu tüyoları sizlerle paylaşacak” dedi.
Başarı tesadüf değildir
Büyükşehir olarak, bu sürece gençleri en iyi şekilde hazırlamak için büyük bir çaba harcadıklarının altını çizen Başkan Aktaş, “200 civarında üniversite, binlerce bölüm, herkesin kabiliyeti olduğu konulara göre fakülteler var. Okulun, bölümün ne olduğu çok önemli değil. Önemli olan isteyerek ve severek yapmak. Biz Kitap Her Kapılı Açar derken de Görükle Gençlik Merkezi’ni açarken de yeni kütüphaneler kazandırırken de bir şeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Osmanlı’nın ilk başkenti, Türkiye’nin en önemli ticari aktivitesine sahip olan Bursa’mızda gençlerimizi geleceğe daha iyi hazırlayabilir miyiz?. Büyük düşünün, kendinizi iyi yetiştirin. Kendinizi iyi yetiştirmek de fedakarlıkla oluyor. Hiçbir başarı tesadüf değil. Benim üniversiteden sonra yüksek lisans yapma hayalim vardı. 40 yaşından sonra hem de ALES’e girerek, devlet üniversitesinde yüksek lisans yaptım. Çünkü bu içimde uhde idi. Sizler de yeter ki hayata kendinizi iyi hazırlayın. Bizler kent yöneticileri olarak elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız. Sizlerin başarılarıyla gururlanmak bana şeref ve onur verecektir” diye konuştu.
Programda Hocalara Geldik ekibinden Muhammed Tosun ‘YKS Rehberliği’, Onur Soğuk ‘YKS Türkçe ve Edebiyatta Başarının Sırları’ ve Vural Aksankur ise ‘YKS Matematikte Başarının Sırları’ konulu sunum yaptı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü tarafından pilot proje olarak uygulamaya konulan Çocuklarla Masal Saati atölyesi sürüyor.
Atölyede dersler Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 2. Sınıf öğrencilerince İncirli Kültür Merkezi’nde veriliyor. İlkokul öğrencilerinin gelişimlerine katkı sağlayacak projenin pilot çalışması olarak başlayan faaliyetler ilgi görüyor. Kültür Bakanlığı Sanatçısı Ahmet Turunç ve genç öğretmen adayları tarafından uygulamalı olarak Türk hikâyeleri ve masallarının anlatılıyor. Nasrettin Hoca, Dede Korkut, Bamsı Beyrek, Keloğlan gibi tarihi Türk karakterlerinin ön planda olduğu yazılı ve sözlü Türk kültürünün örnekleri çocuklara sergileniyor. Geleceğin başarılı eğitimcileri olmaya aday gençlerin yüz yüze yürüttüğü drama faaliyetleri, çocuk oyunlarıyla Türk İslâm medeniyeti, millî ve manevî değerler eğitimi çocuklar tarafından ilgiyle takip ediliyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Şube Müdürlüğü kültürel sanatsal projelerinden biri olarak Kasım ayından beri Tayyare Kültür Merkezinde devam eden ve Bursalı sanatseverler tarafından büyük bir ilgiyle izlenen Kültür Akademisi Sanat Seminerlerinin ilk ayağı belge töreni ile sona erdi.
Kültür Akademisi Kültür Sanat Seminerleri her Çarşamba 13.00-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak Tayyare Kültür Merkezinde Müzik, Şehir ve Mimari, Görsel Sanatlar, Folklor & Türk Halk Kültürü olmak üzere dört farklı sanat dalına yönelik sahasında uzman akademisyen ve sanat uzmanlar tarafından verildi. Şubat ayı itibariyle yeni başvuruların alımıyla başlayacak olan birinci kur seminerlerinin yanı sıra ikinci kura devam edecek olanlarla uygulamalı biçimde sürecek sanat seminerlerin Mayıs ayına kadar sürmesi planlanıyor.
Kültür ve sanatın sivil akademisi olarak devam eden seminerlerde Türk Halk Kültürü ve Folkloru başlığı altında Müzik ve Halkbilimi Uzmanı tarafından Milli kültürümüze – benliğimize ait halk bilimi ürünlerinde geleneksel halk kültürü – halk oyunlarımızın figürleri, enstrümanları, kostümler ve aksesuarları, oyun ve figürlerin hikâye ve anlamları gibi halk kültürümüzün zenginliklerinin yanı sıra dünyanın gelenekli dans sanatı örneklerinin karşılaştırmalı tanıtımı yapılırken Müzik başlığı altında Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziğinin tarihsel süreci, kültürümüz etkileri, bestekarlarımız, halk ozanlarımız, Bursa’ya kültürel anlamda önemli hizmetleri, Şehir ve Mimari başlığı altında seminerlerde Mimari terminolojisi, Erken Dönem Osmanlı Mimarisi, Klasik Dönem Osmanlı Mimarisi, Bursa’daki Sivil Mimari Örneği Yapılar, Bursa’nın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen alanları gibi konular ele alındı.
Görsel Sanatlar alanında “Osmanlı Resim Sanatı Tarihi ve Türk Resminin Batılılaşma ile Değişen Yüzü” başlıklı seminerimizde Osmanlı minyatür sanatı ve Türk resim sanat tarihine ilişkin bilgiler aktarılarak, görsel materyaller incelenerek yorumlandı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Bursa Kültürü ve Tarih Sohbetleri” programı devam ediyor.
Bursa’nın 17 ilçesinde planlanan program kapsamında tarihçi ve rehber Ömer Kaptan tarafından Bursa’nın tarihi ve kültürel değerleri, görsel sunumlar eşliğinde öğrencilere aktarılıyor. Bu hafta Mustafakemalpaşa ilçesi Mustafakemalpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde gerçekleşen programa öğrenciler yoğun katılım sağladı.
Programa Mustafakemalpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Mehmet Işık ve Mehmet Ardıçoğlu da katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü bünyesinde düzenlenen “Gençlik Bursa’da Yollarda” projesi kapsamında yapılan Bursa’yı geziyorum etkinliği, üniversite öğrencilerine kentin tarihi ve turistik mekanları ile buluşturuyor.
Türkiye’nin farklı kentleri ve yurtdışından eğitim için Bursa’ya gelen üniversite öğrencilerinin Bursa’yı tüm değerleri ile tanımaları amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, üniversiteli gençler, her hafta Pazartesi günleri İznik’i ve Çarşamba günleri de Bursa’nın tarihi ve turistim mekanlarını tanıma imkanı buluyor. Öğrencilerin gezi.genclikbursada.com adresinden online kayıt yaptırabildiği etkinliğe ilgi, her geçen gün daha artıyor.
İnegöl Belediyesi’nin kültür sanat etkinlikleri kapsamında İnegöl’e gelen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, değişen dünya ve gençliği anlattı.
İnegöl Belediyesi, Aralık ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı konuk etti. Tarhan, Cuma akşamı 20.00’da İnegöl’de kültür sanatın merkezi haline gelen Beşinci Mevsim Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen seminerde, “Değişen Dünya ve Gençlik” konusu üzerine bilgiler verdi.
Belediye Başkan Yardımcıları Fevzi Dülger ile Oğuzhan Uslu ile siyasi parti temsilcileri ve STK temsilcilerinin de katıldığı seminere, ilçe halkının ilgisi de yoğun oldu. Seminerde, Prof. Dr. Nevzat Tarhan dünyanın geçirdiği değişim süreci, değerler eğitiminin ve doğru rol model olmanın gençler üzerindeki etkileri, gençlerin anlam arayışları, problemleri, beklentileri ile ilgili derinlemesine analizler ve çözüm önerilerinden bahsetti. Tarhan, gençleri doğru anlama ve onlara rehberlik etmenin temel ilkeleri üzerinde de durdu.
Yaklaşık 2 saat süren seminer sonunda, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Dülger de sahneye davet edildi. Burada kısa bir selamlama konuşması yapan Dülger, “Uzun yıllardır radyoda keyifle dinlediğim hocamı burada canlı olarak dinlemek bana çok şey kazandırdı. Biz de bir çalışan anne eşi olarak inşallah eşimize yardım edeceğiz. Keyifli bir akşam yaşadık. Hocamıza ve bizleri yalnız bırakmayan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konuşma sonrası Fevzi Dülger, Nevzat Tarhan’a plaket takdiminde bulundu.
Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez planlanan ve Türkiye’nin önde gelen yayınevleri, sahafları ve isimlerinin katılacağı Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarı, 20 Aralık Cuma günü kapılarını ziyaretçilere açıyor. 10 gün boyunca kitap düşkünlerine adeta şölen yaşatacak fuarın 200 civarında imza etkinliğine, 50 civarında da söyleşi ve konferans programına ev sahipliği yapacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Fuarın yerli onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Üyesi Prof.Dr. Teoman Duralı, yabancı onur konuğu da Bosna Hersek Bilimler Akademisi Üyesi Prof.Dr. Cevad Karahasan olacak. Prof.Dr. İlber Ortaylı ve Prof.Dr. Canan Karatay gibi isimlerin de yer alacağı etkinliğin açılışına, Aliya İzzetbegoviç’in torunu Nada Berberoviç Dizdareviç de katılacak” dedi.
125 yayınevi, 200 imza etkinliği, 50 konferans
Başkan Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kitap Fuarı’nın basın toplantısına katıldı. 20-29 Aralık tarihleri arasında planlanan fuarın Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez organize edildiğini belirten Başkan Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, hem geçmişi bilmek hem de geleceği inşa etmek için kitap okumanın elzem olduğunu ifade etti. Kitabın önemine binaen fuarı düzenlemeye karar verdiklerini belirten Başkan Aktaş, “Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki etkinliğimize; Dergâh, İş Bankası, Yapı Kredi, Ötüken, İz, Doğu Batı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Akçağ, Alfa ve Sel gibi Türkiye’nin önde gelen 125 yayınevi katılacak. Ayrıca eski kitapları bizlerle buluşturan sahaflar da organizasyonda yer alacak. 10 gün boyunca 200 civarında imza etkinliği olacak. Prof.Dr. İlber Ortaylı, İsmail Kara, Ahmet Ümit, Prof.Dr. Canan Karatay, Ercan Kesal, Serdar Tuncer, Tufan Gündüz, Ali Ayçil ve Tarık Tufan gibi Türkiye’nin tanınan yazarları okurlarıyla buluşacak. Yine 50’ye yakın konferans ve söyleşi yapılacak. Dolu dolu bir kültür şöleni yaşayacağız” dedi.
Misafir ülke: Bosna Hersek
Başkan Alinur Aktaş, fuar için dost ve kardeş Bosna Hersek’in misafir ülke olarak belirlendiğini kaydetti. Yabancı onur konuğu olarak Bosna Hersek Bilimler Akademisi Üyesi, Felsefeci ve Edebiyatçı Prof.Dr. Cevad Karahasan’ın etkinliğe katılacağını hatırlatan Başkan Aktaş, “Rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in torunu ve Aliya Müzesi Müdiresi Nada Berberoviç Dizdareviç ile Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç de 20 Aralık Cuma günü saat:14.00’da gerçekleşecek açılış programında Bursa’da olacak” diye konuştu.
Başkan Aktaş, fuar için yerli konuk olarak Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Üyesi, Felsefeci ve Düşünür Prof.Dr. Teoman Duralı’nın seçildiğini kaydetti. Fuarın etkinlik takviminin Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından öğrenilebileceğini ifade eden Başkan Aktaş, “Bursa’nın kültür hayatına katkı sunmak, Bursalıların daha verimli vakit geçirmelerini sağlamak için arkadaşlarımızla birlikte, gece-gündüz demeden düşünmeye ve üretmeye devam ediyoruz. 2019 Prof.Dr. Fuat Sezgin Yılı anısına ithaf ettiğimiz fuarımızın açılışına tüm halkımızı davet ediyorum. Güçlü Türkiye’nin geleceğini, okuyan ve araştıran nesiller inşa edecektir” şeklinde konuştu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü öğretmenleri ve öğrenci öğretmenleri ile birlikte Türk Halk Müziği Bölümü sanatçıları ve öğrencileri, İbrahim Paşa Kültür Merkezinde öğretmenlere özel konser düzenledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk‘ün 24 Kasım 1928‘de Millet Mekteplerinin başöğretmenliğinin kabul ettiği gün olan bu anlamlı günde, Orkestra Şube Müdürlüğü öğretmenleri ve öğrencileriyle birlikte Anadolu’nun tüm yörelerinden oluşan özel repertuvarla dinleyiciler ile buluştu. Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrasında bu yıl ilk kez mesleği öğretmen olan öğrenciler ve öğretmenleri sahnede bir araya geldi. Öğrenci solistlerin heyecanı ise gözlerden kaçmadı. Türk Halk Müziği Bölümü öğrencileri Rohat Odabaşı, Emel Sarıkaya, Merve Doğru, İsmail Ünlüer ve Hasan Polat öğretmenleriyle birlikte sahne almanın heyecanını yaşadı. Orkestra sanatçıları Nilüfer Göl ve Gıyasettin Tok ise öğretmenler günü özel repertuarlarıyla keyifler anlar yaşattı. Gecenin sonunda karanfiller ile ödüllendirilen sanatçılar, izleyicilerden tam not aldı.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Göç Tarihi Müzesinde gerçekleştirilen ders etkinliğine katıldı.
Okulum Bursa Projesi kapsamına (Drama ile Dersler Müzede) Merinos Göç Tarihi Müzesinde gerçekleştirilen ders etkinliğine katılan Sabahattin dülger ve Alinur Aktaş öğrencilerle eğlenceli anlar yaşadı.
Okulum Bursa projesi kapsamında (Drama ile Dersler Müzede) bilginin beceriye dönüşmesi noktasında en önemli çalışmalardan biri olduğunu ifade eden Sabahattin Dülger, “Projenin amacı okulöncesi, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ders içi kazanımlarını müzeler, bilim merkezleri, kütüphaneler, sanat merkezleri, teknoparklar, ziyarete açık endüstriyel kuruluşlar gibi okul dışı öğrenme ortamlarında gerçekleştirerek; öğrenme, düşünme, sorgulama, gözlem ve uygulama süreçlerinin birlikte olduğu bir öğrenme ortamı sunmaktır.” dedi.
Proje ile Türkiye’de bir ilke imza atarak çok kapsamlı bir proje geliştirdiklerini belirten Alinur Aktaş, “Proje kapsamında öğrencilerimiz, okullarında işledikleri dersi drama yöntemiyle müzede görev yapan eğitmenlerle de yapabiliyor. Bu kapsamda, müzelerle ilişkili ders planları hazırlandı ve uygulanıyor. Proje ile hem eğitim ve öğretim etkilenmiyor hem de okul dışı öğrenme ortamı olarak müzelerin atmosferi değişiyor. Drama yöntemi sayesinde öğrencilerimiz, daha kalıcı bilgiler edinebiliyor” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen Bursa İl Milli Eğitim Ar-Ge Birimi koordinatörlüğünde yürütülen Okulum Bursa Projesi kapsamında proje paydaşı olan Bursa Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğü ile dersleri drama yöntemiyle müzede gerçekleştiriyoruz.
Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında örnek bir etkinliğe imza attı. Bursa Uludağ Üniversitesi’nde organ bağışında bulunan donörlerin yakınları ile organ bağışı yapılan hastalar ve yakınları ‘Toprak Olma Fidan Ol’ etkinliğinde hep birlikte fidan dikti.
BUÜ Görükle Kampüsü içerisinde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kırıştıoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya, Başhekim Prof. Dr. Rıdvan Ali, Organ Nakil Merkezi personeli, akademisyenler, organ bağışı yapılan donörlerin aileleri, organ nakli yapılan hastalar ve yakınları katıldı.
DAHA FAZLA TEŞVİK ETMEK GEREKİYOR
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, organ bağışının bir hayat kurtarmaya vesile olmasından dolayı çok önem verilmesi gereken bir eylem olduğunu vurguladı. Türk insanının geleneğinin bir insan kurtarmanın, tüm insanlığı kurtarmak sözü üzerine kurulduğunu söyleyen Rektör A. Saim Kılavuz; “Organ bağışının teşvik edilmesi gerekiyor. Bursa, organ bağışı anlamında Türkiye’nin en önde gelen illerinden birisidir. Ancak nakiller konusunda biraz daha mesafe almamız gerekiyor. Bugün burada organ bağışında bulunanlar ile organ nakli yapılan aileler bir araya getirdik. Hep birlikte bağış yapılan donörler adına fidan dikimi yapacağız” diye konuştu.
AVRUPA ORTALAMASININ ÜZERİNDEYİZ
Söz konusu organ nakli olduğu zaman daha keyifli çalıştıklarını aktaran Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ise şimdiye kadar bağış yapan ailelere çok teşekkür ettiklerini aktardı. Fidan dikme kampanyasının organ bağışı artışını olumlu yönde etkileyeceğine inandığını söyleyen Dekan Kaya; “Bölgemizdeki insanların organ bağışına pozitif bakışı ülkemizin önde gelen değerlerinden birisidir. Türkiye’yi bu konuda Avrupa Birliği ortalamasının üzerine çıkarmaya yardımcı olmaktadır. Sadece Bursa bölgesini ele aldığımız zaman Avrupa ortalamasının üzerinde bağış yapılıyor diyebiliriz. Bundan sonra kurum olarak yaptığımız çabalar da organ bağışı ve organ nakli çeşitliliğini arttırmakta tetikleyici bir rol oynayacaktır” dedi. Kaya, gelecekte de organ bağışlayacak herkes adına fidan dikimine devam edeceklerini sözlerine ekledi.
ETKİNLİKTE DUYGUSAL ANLAR
Etkinlikte duygusal anlar da yaşandı. Organları BUÜ Tıp Fakültesi’nde bağışlanan Gülşen Çalış’ın ablası, fidan dikimi esnasında gözyaşlarına hâkim olamadı. Kız kardeşinin organlarını alan hastalar ile ilk kez karşı karşıya gelen Çalış’ın ablası, kardeşine bol bol dua etmeleri için hasta yakınlarına istekte bulundu. 5 yıl önce henüz 20 yaşında hayatını kaybeden ve organları ile 3 aileye hayat veren Emrah Ece’nin annesi ve babası ise çocuklarının adının bir fidanda yaşayacak olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.
Organ Nakil Merkezi ve Tıp Fakültesi Hasta Hakları Sorumlusu Sahriye Keskin’in organize ettiği etkinlik, tüm katılımcıların bağışçıların adını taşıyan fidanları toprakla buluşturmalarının ardından sona erdi.
123...41İleri
41 sayfanın 1. sayfası